Kinderen zijn dol op spelletjes en daar zijn tal van redenen voor te benoemen. De eerste en voor kinderen meest belangrijke is natuurlijk dat het gewoon hartstikke leuk is om een spelletje te spelen. Het geeft kinderen de mogelijkheid om samen met vriendjes een activiteit te ondernemen waar ze samen plezier aan beleven. Samen een spel spelen is een uitstekende manier om plezier te maken en het creëert de ideale setting om vriendschappen te sluiten met andere kinderen Daarnaast zijn er ook vanuit educatief oogpunt genoeg voordelen aan het samen spelen van een spelletje.

Samenwerken en regels naleven

Een belangrijk kenmerk van een spel, is dat het regels heeft waar alle deelnemers zich aan dienen te houden. Deze regels discrimineren niet en zijn voor elke deelnemer gelijk. Wie zich niet houdt aan de regels, zal als oneerlijke speler worden neergezet en dat is niet iets waar kinderen warm voor lopen. Bij het ene spel zijn de regels makkelijk aan te passen, dan bij het andere spel, maar daar is dan wel onderling overleg en algehele goedkeuring van alle spelers voor nodig. Kinderen leren door het spelen van spelletjes om zich aan regels te houden. Hierbij gaat het vooral om de geschreven regels, maar ook moeten zij zich weten te houden aan regels die niet beschreven staan. Ze moeten bijvoorbeeld overleggen wie er mag beginnen, hoe vaak een spel wordt gespeeld en wat de beloning voor de winnaar is (als die er al is). Bij het spel Rummy is het doel van het spel heel duidelijk, maar toch zijn er tientallen variaties op dit spel. Deze variaties zijn ontstaan doordat mensen hun eigen invulling aan het spel gaven, na onderling overleg en goedkeuring.

Strategisch inzicht en oplossingsgericht handelen

Een spelletje spelen is niet alleen leuk en gezellig, maar ook uitdagend en spannend. Bij de meeste spellen is het ultieme doel van het spel te winnen van andere spelers. Speel je een spel als backgammon of schaken dat door niet meer dan twee spelers gespeeld kan worden, dan is het doel je directe tegenstander te verslaan. Tijdens het spelen zullen kinderen verschillende strategieën gebruiken om hun doel te bereiken. Wanneer een bepaald estrategie succes oplevert, zullen ze de strategie verfijnen. Slechte strategieën worden onthouden en in de toekomst niet of in aangepaste vorm gebruikt. Kinderen ontwikkelen tijdens het spelen van een spel een bepaald strategisch inzicht en leren tegelijk wat ze kunnen doen wanneer blijkt dat een bepaalde strategie niet werkt.

Er kan maar één winnaar zijn!

Spelletje spelen vinden we eigenlijk allemaal wel leuk. Het geeft ons de mogelijkheid samen met vrienden te ontspannen in een gezellige sfeer. Voor kinderen speelt winnen vaak een grotere rol dan voor volwassen en dat komt mede doordat volwassenen geleerd hebben het aangename gevoel van samen een spel te spelen meer waarde te geven dan het winnen van een spel. Kinderen zijn nog net zo ver, maar leren door het spelen van spelletjes wel om te gaan met momenten van verlies en winst. Ze leren zich niet alleen om zichzelf als een goede verliezer te gedragen, maar ook als een bescheiden winnaar.