Dat je als mens braaf je tanden moet poetsen is al langer bekend, maar tegenwoordig is er ook steeds meer aandacht voor het gebit van onze huisdieren. Vooral bij honden en katten wil er nog wel eens het een en ander aan de hand zijn. Tandsteen en ontstoken tandvlees komen veel voor, gaatjes en beschadigingen in mindere mate. Maar hoe controleer je het gebit van jouw huisdier eigenlijk?

Eerste signalen slecht gebit hond of kat

Een van de eerste dingen die vaak opvalt bij tandproblemen is een slechte adem. Nu ruiken de meeste huisdiermonden niet naar bloemetjes, maar bij gebitsproblemen zal de adem echt gaan stinken. Let bij de eerst volgende knuffelbeurt hier even goed op.

Als jouw huisdier plotseling minder eetlust heeft of duidelijk moeite heeft met kauwen is dit een duidelijk signaal van gebitsproblemen. In dit geval zal er vaak al sprake zijn van een vergevorderd probleem. Dieren onderdrukken van nature hun pijn, dus wanneer dit op begint de vallen is het vaak al erger dan het lijkt. Tijd om actie te ondernemen!

Wanneer je jouw huisdier van gebit-/ tandproblemen verdenkt, is de volgende stap een visuele controle. Trek de lip van jouw huisdier terug en bekijk het tandvlees. Bij ontstekingen zal het tandvlees er rood en geïrriteerd uitzien en in erge gevallen zelfs bloeden. Tandsteen en schade zijn vaak ook al zo te zien.

Slecht gebit hond of kat voorkomen

Het voorkomen van tandproblemen begint thuis, door middel van goede voeding en bijvoorbeeld kauwsnacks die goed zijn voor het gebit. Maar als er al problemen zijn is de enige oplossing de dierenarts. Deze kan de meest voorkomende problemen zelf behandelen, van een kleine of juist wat grondige reiniging tot het vullen van (kleine) gaatjes. Ook zal jouw dierenarts jou het beste kunnen adviseren over het voorkomen van tandproblemen. Vaak krijg je handige tips over de juiste voeding, wordt je hond of kat gelijk even gewogen en sta je weer vrij snel buiten met een weer gezonde hond en/of kat.

En dat tanden poetsen? Ja, soms moet het gewoon. Het ene huisdier heeft meer aanleg voor tandproblemen dan het andere. Ook hier zal jouw dierenarts je het beste over kunnen adviseren. Zorg wel dat je hond of kat verzekerd is. Met een dierenverzekering hoef je je niet druk te maken over onverwachtse dierenbezoekjes (en de vaak hoge rekeningen achteraf)!