Een huisdier aanschaffen doe je niet zomaar even. Het is immers geen pluche knuffel die je in een doosje op kan bergen als je er even geen tijd meer voor hebt. Een huisdier in huis nemen moet een doordachte keuze zijn, want er zijn nogal wat zaken waar je rekening mee moet houden als je eenmaal een huisdier hebt aangeschaft. Wij leggen je uit waar je rekening mee moet houden!

Ben je er wel klaar voor?

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om goed na te denken over het feit of jij wel tijd hebt voor een huisdier. Een puppy, kitten of een cavia hebben allemaal hun dagelijkse verzorging nodig, en dat kost tijd. Zeker als je een jong huisdier wil aanschaffen, zoals bijvoorbeeld een puppy, gaat er veel tijd zitten in het zindelijk maken. Als je hierover hebt nagedacht, dan is het natuurlijk nog handig om te weten welke type huisdier bij jou past.

Wat past bij jou/jullie?

Ben je een hondenmens? Of ligt jouw hart toch echt bij een kat? En welk ras past er dan het beste bij jou? Ben je zelf een actief persoon, dan kan je erover nadenken om een hond aan te schaffen die ook aan deze karaktereigenschappen voldoet. Ook de ervaring die je zelf hebt in het houden van huisdieren speelt hierbij een grote rol. Heb je weinig tot geen ervaring? Voorkom dan dat je een huisdier aanschaft met een sterk of dominant karakter. Een huisdier moet immers, net zoals een kind, opgevoed worden om straks goed sociaal te kunnen functioneren. Deze taak ligt bij jou als baasje.

Ook waar je een huisdier aan wil schaffen is van cruciaal belang. Tegenwoordig zijn er veel malafide fokkers van huisdieren die de regelgeving en het welzijn van de dieren niet op de eerste plaats hebben staan. Dit kan dan resulteren in een aanschaf van een ziek huisdier, en dat wil je ten aller tijden voorkomen. Een erkende en eerlijke fokker van bijvoorbeeld honden, zal jou altijd van goed advies willen voorzien als je van plan bent een huisdier aan te schaffen.

Extra zaken om te overwegen

Een nieuw huisdier levert jou veel plezier op, maar kan ook wat meer met zich meebrengen. Als je kat of hond een gebitsprobleem heeft, is een bezoekje aan de dierenarts al gauw gemaakt. En uiteraard levert dat ook kosten met zicht mee. Zorg dat je, net als bij jezelf, kijkt naar een dierenverzekering. Wat is de beste hondenverzekering of kattenverzekering? Het kost misschien een of twee tientjes per maand, je haalt het er zeker weten uit!