Je wilt een fles wijn kopen, maar je weet niet zo goed wat voor wijn je nou moet kopen. Nu zijn er zo veel soorten wijn dat het complex is om er een te kiezen. Je kunt gaan voor goedkope opties in de supermarkten, of je kunt honderden euro’s wegleggen voor een fles wijn. Je kunt kiezen uit rode wijn, witte wijn, droge wijn, zoete wijn. Je kunt kiezen uit verschillende wijnsoorten die zijn gemaakt op basis van verschillende soorten druiven.

Tegenwoordig kun je zelfs kiezen voor alcoholvrije wijn als je geen alcohol drinkt om een bepaalde reden. Redenen voor het niet drinken van alcohol kunnen verschillen. Zo drinken sommige mensen niet vanwege hun geloofsovertuiging, vanwege de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met alcoholconsumptie, vanwege medicijngebruik of vanwege de behoefte om af te vallen. Dit zijn nog maar een voorbeelden. Als jij een van die mensen bent die geen alcohol mag of wil, kan je alcoholvrije wijn uitproberen, bijvoorbeeld van de alcoholvrijshop.

Wat zijn nou de goede strategieën om een wijnfles te kiezen? Lees dit artikel voor handige tips bij het uitkiezen van een fles wijn.

Kies een wijn die bij je eten past

Een handige tip is het matchen van je wijn met het gerecht dat je erbij gaat eten. Er zijn een aantal vaste regels die worden toegepast bij het matchen van een fles wijn bij een gerecht. Zo passen rode wijnen het beste bij vlees- en wildgerechten. Gerechten met vis, schaal- en schelpdieren matchen heel goed met witte wijn, maar dan specifiek ook droge witte wijn. Bij het dessert als gang kun je het beste voor een zoete wijn gaan.

Je kan hierbij ook algemener nadenken over het doel dat je wilt bereiken met de wijn. Dus niet zozeer focussen op de smaak en of deze al dan niet matcht met het gerecht, maar meer of het soort wijn past bij de gang van de maaltijd. Zo zijn bepaalde wijnen bijvoorbeeld meer geschikt als aperitief, waar andere wijnen specifiek bedoeld zijn om bij het eten te drinken.

Kies een wijn op basis van de smaak

Je kunt een wijnfles ook kiezen op basis van de smaak. De smaak van wijn hangt af van het soort druif dat is gebruikt in de productie, maar ook van de streek waar de druif wordt geproduceerd en de leeftijd van de wijn. De smaak kan bijvoorbeeld variëren van fris, fruitig, krachtig, of gerijpt. De smaak van de wijn is voor wijnkenners ook relevant voor het seizoen waarin ze deze wijnsoort consumeren. Zo is het bijvoorbeeld in de zomer gewenst om een frisse, fruitige wijn te drinken. In de winter kiezen mensen eerder voor vollere, rijpere of intensere smaken.

Kies een wijn op basis van je budget

Tot slot kun je een wijn natuurlijk uitkiezen op basis van de kosten die ermee gepaard gaan. Je kunt tegenwoordig al best kwalitatieve soorten wijnen vinden in de supermarkt. Duur hoeft niet altijd te betekenen dat iets kwalitatiever is dan iets goedkoops. Je kunt op basis van dit artikel concluderen dat er vele factoren bijdragen aan de ervaring van een fles wijn. Het is dan ook vooral niet de bedoeling dat je een fles wijn koopt, puur vanwege het prijskaartje.